BrulBoeiOrgel

Het BrulBoeiOrgel is het eerste bespeelbare muziekinstrument ter wereld dat zijn klanken voortbrengt door middel van heen- en weer gaande boeien. De techniek van dit innovatieve instrument bestaat uit een luchtpompsysteem die in combinatie met het gebruik van titanium tongwerken geluid voortbrengt.

Het BrulBoeiOrgel bestaat uit zeven boeien. De tongwerken in de boeien variëren in grootte en produceren ieder andere tonen zoals in een harmonium of een mondharmonica. De zee bepaalt het ritme, onvoorspelbaar, uniek in elk moment, dicht bij de natuur, op de grens van natuur en cultuur, op de grens van geluid en muziek. Het orgel kan vanaf de wal worden bespeeld doormiddel van 14 verschillende toetsen.

Het geluid van dit bijzonder instrument is zacht grommend, ruw en doordringend. Ook de klanksterkte wordt mede bepaald door de beweging van de golven en is daardoor altijd in harmonie met haar natuurlijke omgeving.

Door microfoons op de pijpen van de boeien te plaatsen is ‘life streaming’ contact mogelijk en is het BrulBoeiOrgel ook op afstand inzetbaar als muziekinstrument, overal ter wereld. Het kan dienen als onderdeel van een groter muzikaal geheel of fungeren als toeristische attractie als zij onbespeeld aan staat en natuurlijke klanken voortbrengt als gevolg van de golfslag.

Het BrulBoeiOrgel als instrument is een idee van componist Hoite Pruiksma. De techniek is ontwikkeld door Sjoerd Vellinga, Louis Huivenaar en Utwente. De techniek van dit innovatieve instrument bestaat uit een luchtpompsysteem op de boei in combinatie met gebruik van titanium als materiaal voor de tongwerken.

BrulBoeiOrgel bij Stavoren

Muziekvoorstelling Wy en Wetter

Ter introductie van het brulboeiorgel ontwikkelde Hoite Pruiksma en Romke Toering de muziekvoorstelling Wy en Wetter: een locatievoorstelling bij Stavoren onder aan de zeedijk van het IJsselmeer, 's avonds bij stoer weer in de eerste weken van de herfst 2010.

Sfeerimpressie Wy en Wetter

Als een rode draad dichtte Baukje Wytsma een gedichtencyclus voor deze voorstelling. Wy en Wetter werd gemaakt voor BrulBoeiOrgel, 4 saxofoons, trompet, accordeon, viool, zang en één acteur. Hoite Pruiksma componeerde nieuwe muziek en bewerkte muziek van o.a. Charles Ives en Percy Grainger.

Het publiek beleefde het klank- en schouwspel zittend op de dijk met de haren in de wind.

Der strykt in wyn fan weemoed oer de weagen
der waait in wyn fan langstme oer it gea,
’t sonoare sjongen út it djipste fan de ierde,
dat aloan opstiicht út it iere moarntiidsrea,
it huvert troch de beammen, it risselt yn it reid
de loft is fol ferhalen oer tiid en ivichheid.

Wy en Wetter vertelde het verhaal van de zee, van de geheimen en mysteries en over ons leven met water in een poëtische zeeballade.